Essentiële BIJDRAGE 2:

Onze kinderen in contact laten komen met hun gevoel, kan hun veiliger houden. De knuffel van papa voelt misschien prettig, maar die van Ome Pieter misschien niet. De arm van mijn vriendin voelt gezellig, maar die van mijn klasgenootje Jan niet. Als kinderen leren stilstaan bij hoe iets voor hen voelt, zullen ze eerder weten wat ze moeten doen als iets onaangenaam voelt. Ze ontwikkelen een sterke intuïtie die in hun verder leven goed van pas komt. Vervolgens #Nee mogen zeggen, geeft hen de bevestiging dat ze het goed hebben aangevoeld. Zo leren ze vertrouwen op hun eigen gevoel!

Waar ligt dan de grens?

Uiteraard zijn er grenzen nodig. Ook om veiligheid te creëeren voor je kind. Het zal je helpen om als ouder vaker stil te gaan staan bij waarom je eigenlijk niet wilt dat je kind Nee zegt. Je zal er achter komen dat veel uit automatisme komt, omdat je zelf misschien geleerd hebt dat kinderen gewoon moeten gehoorzamen.

Inmiddels weten de meeste mensen dat dat schadelijk is voor de ontwikkeling van het kind. Het zal zeker niet bijdragen aan het leren grenzen aangeven. Vaak leren ze daardoor handelen vanuit angst. Ze leren dat het normaal is dat er over hun grens heen gegaan wordt. Dat hun mening er toch niet toe doet. Zeker niet bij een volwassene.

Als je kind Nee zegt omdat het alleen de straat over wilt, is het logisch dat er een grens getrokken wordt. Toch? Het gaat immers om veiligheid. Maar als je kind Nee zegt omdat het niet op schoot wilt. Of als het niet mee wilt naar oma. Is het dan nog logisch om er geen rekening mee te houden? Bij onze partner zouden we er wel rekening mee houden, toch? Hoe zou jij willen dat de ander zou reageren als jij iets niet wilt? Op die momenten kan je rustig vragen stellen (hoe voelt het voor jou? wat vind jij ervan?), veel luisteren en uiteindelijk in gesprek gaan over de wensen van jullie beiden. Waarschijnlijk komen jullie samen tot een oplossing

Er zit altijd een gedachte en een gevoel achter de Nee. Dat is waardevol en het onderzoeken waard 💞

#NeeisOk
Teken de Petitie

Nog een extra tip 😊

Als een kind iets aanvoelt thuis en ernaar vraagt, probeer daar eerlijk antwoord op te geven. Zoiets zeggen als ‘er is niks’, kan ervoor zorgen dat ze gaan twijfelen aan hun eigen gevoel en intuïtie.

Succes. You can do it!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *